keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Aftermath, osa 1

No niin, sitten pientä tajunnanvirtayhteenvetoa reissusta. Yritin tänään piirtää myös meidän tarkkaa ajoreittiä google mapsiin, mutta kone ja netti hyytyivät puolessa välissä matkaa sen verran pahasti, että hoidan kartan piirron parin seuraavan päivän aikana kotikoneelta Jyväskylästä. Reitti on aika hyvin vielä mielessä. Nyt kuitenkin vähän suosituksia ja varoituksia jotain vastaavanlaista matkaa suunnitteleville.

Yleistä

Henkilömäärä - 4 henkeä on kaikin puolin optimaalinen koko porukalle. Auton pitää olla aivan älyttömän kokoinen että siihen mahtuisi järkevästi enemmän ja hotelleissa säästää ottamalla kahden Queen Size Bedin huoneita joka paikasta. Kolmella tai viidellä olisi ollut selvästi vaikeampaa majoittua ja matkustaa.

Auto - Meille Mid-Size SUV (Jeep Compass) oli ihan hyvä, mutta yhtään pienempään ei olisi fiksusti mahduttu. Cruise Control ja hyvät jalkatilat ovat aivan ehdottomia jos maileja kertyy paljon. Ilmastointikin on elinehto ainakin kesällä. Pitkästä ajopäivästä tulee paljon pidempi, jos olot eivät ole mukavat.

Raha - Käteistä kannattaa varata, mutta ei koko budjettia. Bensat ja hotellit on ainakin selvästi helpompi maksaa kortilla. Luottokorteille tehdään aina todellista hintaa suurempi katevaraus, joten luottoraja kannattaa nostaa yli maksukyvyn, ettei se lopu kesken. Kannettavaa tietokonetta ja excel-asiantuntijaa (pivot-taulukot ftw) suositellaan mukaan, jotta on helpompi selvittää kuka on velkaa kenelle kun yksittäiset ihmiset maksavat koko porukan maksuja.

Majoittuminen - Jos ei matkaa yksinään, kannattaa ehkä New Yorkia lukuunottamatta suunnata motelleihin hostellien sijaan. Hinta ei nouse kovin paljoa makuusalipaikkaa kalliimmaksi ja on edes jotain yksityisyyttä. Best Western, Days Inn ja Comfort Inn ovat ainakin kaikki maanlaajuisia ketjuja joissa saa aina samat vähittäispalvelut samalla tasolla, joten tietää ainakin mitä odottaa. Sniiduilijan kannattaa toki välillä kokeilla myös muita vaihtoehtoja jos niitä on selvästi halvemmalla tarjolla, mutta useimmiten hintaero on niin pieni, että mielummin maksaa tietystä laatutakuusta vähän. Friscossa oltiin Knight's Innissä ihan Downtownin kupeessa ja Losissa Economy Innissä Hollywoodissa. Molemmat todella halpoja ja hyvällä paikalla olevia mestoja, joissa ei ollut mitään valittamista. Nettibuukkaus on poikaa jos tietää varmasti mihin haluaa mennä, mutta ainakin meidän reissun aikana täydet motellit olivat todella harvassa.

Ruoka - USAssa ei kannata kokata itse. Piste. Perunat, pasta ja riisi ovat kaupoissa halpoja, mutta liha on kallista, jos ylipäänsä löydät isoista kaupungeista lihaa myyviä kauppoja. Kokkaamisen kannattamattomuuteen vaikuttaa myös se, että ravintolassa syöminen on halpaa. Pikaruokaketjut ovat about Suomen hinnoissa, mutta raflassa syö helposti aterian ruokajuomineen ja tippeineen 15 dollarilla. Itse suosimme useimpina päivinä sellaista taktiikkaa, että aamupala syötiin motellilla (tämä kannattaa joskus tehdä itse, tai ainakin ostaa jotain proteiinia leivälle), lounaaksi jotain "ketjupaskaa" ja illallinen jossain ravintolassa. Rahaa ei kulunut paljon ja ruoka oli hyvää. Pikainen ja tärkeä EDIT: Älä syö USAssa pizzaa koskaan äläkä missään. Siellä ei vaan osata sitä ruokaa. Sen lisäksi se on miljardi dollaria kalliimpaa kuin oikeat ruoat.

Ravintolasuositukset - Ketjupaikoista Burger King oli ehdottomasti budjettimiehen valinta, mutta selvän voiton vei In-N-Out Burger, joita löytyy vain Kaliforniasta ja sen rajan lähettyviltä. Maailman parhaat pikaruokaranskalaiset ja loistavat purilaiset. Googlatkaa paikan secret menu ennen käyntiä niin saatte kaiken irti. 3x3 animal style burgeria on vaikea voittaa. White Castlesta kannattaa pysyä kaukana. Taco Bell on ihan hyvä valinta jos pitää sen tyyppisestä ruoasta. Hootersin Wingsit oli ihan hyviä ja näköalat muutenkin ok. Kunnon ravintoloista suositukset saa ainakin Big Texan Amarillossa ja Bubba Gump Shrimp Co., joka on maanlaajuinen ketju. Molemmat ovat hieman yllämainittua kalliimpia, mutta vielä halpoja Suomen hintatasoon verrattuna.

Mihin mennä? - Isommista kaupungeista suosittelen itse New Yorkia, San Franciscoa (oma suosikki) ja Vegasia. Nämä kolme ovat aivan ehdottomia pysähdyksiä. Los Angeles on oikeastaan aika nihkeä paikka, mutta Santa Monican 3rd Streetin ostospromenadi ja Venice Beach paikkaavat paljon. Hollywoodissa ei ole juuri mitään nähtävää, mutta voihan siellä käydä Walk of Famen ja Grauman's Chinesen käden/jalanjälkisetit katsomassa. Washingtonin nähtävyydet skippaamalla ei paljon menetä, mutta se on aika helppo ja nopea pysähdys Nykin jälkeen. Memphisissä Graceland on ehkä turhin 30$ mitä ikinä käytät, mutta sen sijaan Beale Street viikonloppuiltaisin on ehdottomasti kokemisen arvoinen. Amarillossa on vain Big Texan, Albuquerquessa vain route 66, joka ei muuten suurelta osin ole kovin erikoinen. Pääosin suosittelenkin matkalla pysähtelemään muutaman tuhannen asukkaan pikkukylissä sellaisina öinä, kun ei ole tarkoitus käydä missään yökerhoissa tms. Majoitus on halvempaa, ihmiset keskimäärin mukavampia ja keskustasta löytyy aina joku hyvä ja halpa paikallisrafla. Grand Canyonilla pitää ehdottomasti käydä ja Monument Valleykin on komea, samoin kuin Yosemite. Antilope Canyonille ei pääse ilman maksullista opasta, joten sniiduilijat älkää vaivautuko. Joku Six Flagsin huvipuisto kannattaa myös tsekata. Ne vuoristoradat on isoja. Alcatraz on tosi mielenkiintoinen kohde, vaikka The Rockin mestoja ei paljon näekään. Ylipäänsä kannattaa ajomatkoilla ajella teitä jotka näyttävät kartassa mielenkiintoiselta. Käydä vaikka New Mexicossa jonkun laskettelukeskuksen huipulla. Maisemat ovat yleensä parempia kuin karttaan merkityillä scenic bywaylla. Paljon hehkutettu länsirannikon Big Sur ja Highway 1 olivat ihan mukavia, mutta sisämaasta löytyy paljon hienompia maisemia. Ai niin ja Sonoma Valleyn viinitilat ovat asiasta kiinnostuneille oikein hyvä päivämatka Friscosta.

Unohdin varmaan paljon kaikkea, mutta kai noilla alkuun pääsee. Jos vastaava reissu kiinnostaa, suosittelen sitä ehdottomasti. Vaikka kaikki rahat menisivät, se on sen arvoista. Kun lähtöpäätös on tehty, kysele vapaasti lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti