lauantai 4. syyskuuta 2010

Las Vegasiin on päästy - Monster post

TLDR: Ihan mieletöntä

Kuvat

Nyt on vedetty viikko putkeen joka päivä keskimäärin joku 500 mailia. Sitten tajuttiin jossain vaiheessa, ehkä toissapäivänä viimehetkellä Grand Canyonilla, että perkele: mehän päästään Vegasiin päivän etuajassa aikataulusta. No, mulla ei itellä ainakaan ole todellakaan ollu viikonpäivistä yhtään käsitystä. Mut nyt ollaan sitten neljän(ihan alunperin kolmen) sijasta viisi yötä täällä. Ei haittaa yhtään.

Sen verran rankaa on ollut että ei ole ollut oiken kirjoittelufiilistä tänne. Kuvia oon uppinu kyllä senkin edestä. Just kyllä huomasin että ei ole hyvä idea Exportata Lightroomista kuvia terävoityksellä Noise Ninjan jälkeen ja ehkä muutenkin asteen verran liian pienellä resoluutiolla ajanu. Eli sori, ne kaikki kuvat tähän asti on vähän huonon näkösiä, paitsi Canyonin kuvat. Täytyy kattoo jos kerkeis ajaa ne uusiks jossain vaiheessa, voi olla että ei jaksa kun vasta reissun jälkeen.

Mutta mitäs on viikon aikana tapahtunutkaan. Memphisistä lähdettäessa mulla ja AP:lla oli noin kahden päivän fyysinen(+henkinen) krapula. Parin päivän päästä kuvia katsellessa tuli mieleen Hang Overin lopputekstit, piti sensuroida parhaat pois. Mut hieno kaupunki, hienoja ihmisiä.

Paitsi että ennen Memphisiä Chattanoogan jälkeen käytiin Jack Danielsin tislaamolla. Niinkuin Jukka kertoikin, yllättävää oli se, että paikka oli kaikkea muuta kuin teollinen. Se ainut teollinen paikka oli pullottamo ja sekin oli jossain muualla parin mailin päässä. Tosi hieno ja mielenkiintoinen paikka. Harmi kun ei saanut kuvata sisätiloissa, koska kaikkialla oli niin paljon viinaa ilmassa, että oli räjähdysvaara. Mutta opas oli tosiaan hieno kaveri. Kertoili kaikkia hienoja juttuja viskistä ja muustakin. Muunmuassa se, että ne tekee siellä uudesta puusta omat tynnyrit ja myy ne sitten eteenpäin skoteille ja se että ne polttaa älyttömästi vaahteraa paikanpäällä ja suodattaa viinan siitä saadun hiilen läpi, ennen kuin tavara menee noin kymmeneksi vuodeksi tnnyriin, oli jopa jossain määrin yllättävää. Jack Danielsiahan ei myydä tietyn ikäisenä vaan homma perustuu maistajiin. Eli kun tavara maistuu oikealta, se on valmista ja pulloteteaan. Visiitin jälkeen oltiin kaikki kovin vakuuttuneta Jack Danielsin hyvyydestä, joten käytiin Memphisissä ostamassa pullo Gentleman Jackia. Tavara on muuten samaa kuin Jack Daniels, mutta se on suodatettu toisen kerran hiilien läpi ennen pullotusta.

Sitten oltiinkin yhtäkkä Texasissa. Meininki oli juurikin sitä mitä pitikin. Kyltti kielti moottorijarrutuksen ja kaikilla oli stetsoni ja helvetin iso pick up. Mutta ihmiset puhuivat parempaa englantia kuin Tennesseessä. Käytiin syömässä pihviä. Äiti tekee parempia, mutta kuulemma oli ihan hyvää. Ja juuri ennekuin päästiin pois, niin highway patrol lähti perään. Ilmeisesti Jeepin mittari valehtelee väärään suuntaan. Itsekin ihmettelin kun piti ohitella jatkuvasti vaikka ajelin rajoitusten mukaan. No, Jukka pääsi puhuttelulla. Oli kyllä hieno tilanne kaikin puolin. Se oli just niinkuin leffoissa.

New Mexico räjäytti pankin ihan puskista. Eikä Arizona ihan paljoa hävinnyt. Maisemat on ihan uskomattomat, mutta vielä uskomattomampaa on se kuinka nopeasti ne maisemat vaihtuvat. Roswell oli tosi väsynyt paikka, mutta sen jälkeen olikin kolme päivää putkeen pelkkää maisematykitystä. Nyt jos menisi takaisin sinne Appalakeille, niin voisi vaikka nukkua koko pätkän. Tyyliin koko osavaltio on keskimäärin korkeammalla on kuin koko vuoristo. En oo oikein maisemakuvausta harrastanut, joten piti varmuuden vuoksi nännittää ihan älyttämästi. Ei noista kuvista silti ihan välity se masiivisuus, mikä paikanpäällä oli hyvinkin läsnä.

Arizonassa on se iso kanjoni ja se on kyllä iso. Jos olisin HC-haikkaaja, niin voisin mennä sinne lomailemaan pariksi-neljäksi viikoksi. Pohjalla ei ilmeisesti ole muuta sivistystä kuin hätäpuhelimia ja ... BAJAMAJOJA, kyllä! Ja taas paras paikka oli siellä minne ei pääse autolla. Pimeällä takaisin tullessa oli hienoa bongailla pohjalta taskulamppuja ja otsalamppuja. Osa oli tulossa takaisin ja osa ei olisi takaisin ennen aamua vaikka kiipeisi koko yön. Aika karpaaseja/turisteja.

Meidän Jeeppi on muuten sitten mallia karvalakki. Siinä on kahden litran kone, mutta se ei kiihdy mihinkään. Silti se syö ihan liikaa bensaa, mikä ei taas kyllä maksa hirveästi. Nyt se rupesi poltamaan 12v ulostulon sulaketta sarjana - tervettä. Tämähän on siksi kriittistä, koska läppärit yms. elektroniikka tarvitsee sähköä. Onneksi ajot on melkeinlähes ajettu, mutta annan autosta arvosanan tyydyttävä-.

Kukaan ei varmaan ylläty jos sanon että Las Vegas Boulevard on ihan överi paikka. Ceesarin palatsi ei ole ihan varma että mitä aikakautta ja kulttuuria se yrittää edustaa, mutta onneksi kulttyyriantropologia lukuunottamatta ketään ei kiinnosta, koska se on vaan niin överi. Eilen en hirveästi kerinyt muualla käymään. Täällä on todella hienon näköstä. Asutaan Bally's:issä. Tänään ilmeisesti lähtee.

Ainiin, käytiinhän me tämmösen jätkän galleriassa. Jopa muitakin kuin minua kiinnosti valokuvausjutut. Aluksi katsoin tyyliin että "jaaha siinä on vedetty vähän fotarilla HDR:rrää". Ja siis olenhan tyypin kuvia nähny vahingossa jossain. Sitten opittiin että sehän kuvaa filmille. Mutta älyttömintä oli se että siellä oli parhaimmillaan 3x1m kuvia ja ne ei ole printtejä, vaan ne on kehitetty siihen kokoon. Ja siis ne on usein koostettu esim. neljästä tai useammasta kuvasta. En ole itse kehittäny ikinä muuta kuin pari mustavalkokuvaa, enkä muutenkaan ole hirveästi, mutta ehkä juurikin tarpeeksi, perillä filmitouhuista, mutta vehkeet ovat kuulemma mukavan massiiviset. Tyyppi tekee yleensä 950 vedosta jokaisesta kuvasta ja ymmärrettiin että keskihinta on ~5000-6000$/teos, ja ne on myyty aina aikalailla loppuun, joten ainakin taloudellinen riippumattomuus on taattu. Tässä googlen kuvia, mutta nämä eivät näytä todellakaan samalta kuin livenä, koska kuvat kehitetään kai Fujin Silver Halide-paperille. Efekti on vähän niinkuin se kuva olisi valaistu takaa. Mieletön dynamiikka ja varsinkin reagointi valoon. Eipä siinä jäänyt oikein muuta vaihtoehtoa, kuin jättää monttu päättäväisesti auki ja asettaa itselle vähän uusia tavoitteia.

-jussi

1 kommentti:

  1. uuh, toi viimenen pätkä Peter Likistä oli :O

    nyt kyl pitää metsästää itelle kans retinoiden eteen jostain tuo näyttely :D

    VastaaPoista